Wist je dat

Ademhaling en Angst
Als je hevige angst op paniek voelt, realiseer je je vaak niet dat je in je afweer zit. Het enige waar je aan kunt denken is, hoe kom ik weg uit deze situatie? Als de angst eenmaal toeslaat, sta je in de overlevingsstand en houd je je alleen nog bezig met de vraag hoe je de angstaanjagende gebeurtenis kan doorstaan of, liever nog ontvluchten. Nog moeilijker dan toegeven dat datgene wat je voelt afweer is, is het om rustig te kijken wat in zo’n geval de trigger is en die te ontleden.

Hevige angst, zoals bij fobieën of paniekaanvallen, moet eerst zakken voordat iets anders dan een overlevingsreactie mogelijk wordt. Ademhaling is het wondermiddel. Door adem te halen zoals onderstaand beschreven is, zul je snel uit extreme angst komen. Pas dan kun je weer contact maken met je lichaam en heb je weer voldoende hersencapaciteit beschikbaar om te onderzoeken wat er gebeurt,  welke trigger heeft de angstreactie opgeroepen en hoe kan ik aan de afweer werken?

  • Oefen jezelf om zo lang mogelijk uit te ademen. Richt al je aandacht op het uitademen,
  • Laat het inademen vanzelf gaan door je buikspieren los te laten: dat zal relatief snel en kort zijn. Richt je vervolgens weer op zo lang mogelijk uitademen,
  • Houd in gedachten dat inademen activeert en uitademen ontspant. Als we angst voelen zijn we duidelijk over geactiveerd. Tenzij er sprake is van echt gevaar, in welk geval onze natuurlijke vecht- of vluchtrespons wordt geactiveerd. Dus door langer uit te ademen dan in te ademen, help je je systeem te ontspannen. als je deze techniek eenmaal onder de knie hebt, zul je verbaasd zijn over het vrijwel directe effect ervan.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je de ademhalingstechniek herinneren op het moment dat je met je eigen angst wordt geconfronteerd. en dat klinkt gemakkelijker dan het is.  Als je veel last hebt van angst kun je proberen dat te bereiken door regelmatig in gedachten te herhalen:

Angst-ademhalen, angst-ademhalen, angst- ademhalen. De kracht van de herhaling zal ervoor zorgen dat je eraan denkt om de ademhalingstechniek toe te passen als de angst je weer eens in zijn greep houdt