De psychologie van voice dialogue gaat er vanuit dat je persoonlijkheid is opgesplitst in sub-personen die elk hun eigen gedachten, wensen, gevoelens en herinneringen hebben met ieder hun eigen uitstraling.
Het is een methode voor persoonlijke ontwikkeling waarbij je bewust wordt van je sub-persoonlijkheden.
Je ontdekt welke sub-personen het in jou voor het zeggen hebben en waarom, wie zit er aan het stuur in de bus. Het geeft inzicht in vastgeroeste patronen en helpt die te doorbreken.
Welke sub-personen zijn er?
Angsthaas Slachtoffer Huismus Narcist Sloddervos Idealist Neuroot Stapper Boerin Innerlijke criticus Onschuld Superman Twijfelaar Carrièretijger Intovert Perfectionist Verantwoordelijke Clown Vrijbuiter Controleur Krijger Playboy Criticus Pleaser Dromer Levensgenieter Pusher Wetshandhaver Dwaas Losbol Rationele denker Zoeker Extravert Luiwammes Rebel Zot Fanaat Respectvolle Femme Fatale Materialist Rechtvaardige Minnaar Redder Rust Geduldige Schooljuffrouw Begripvolle Held Serieus en vele anderen
Het innerlijke Kind
Is afhankelijk van een volwassen, behoeftig naar liefde, kwetsbaar, bang, verlegen, speels, intuïtief, koppig, spontaan, creatief, naïef, enthousiast, liefdevol, onschuldig en leeft in het moment.
Primaire ikken
De ikken die er het beste voor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt. Het zijn je lijfwachten die je Innerlijke Kind beschermen tegen de buitenwereld. (test)
Verstoten ikken
Deze zitten achter in de bus of zelfs in de kofferbak. Deze herken je vaak in een ander; bijvoorbeeld als je je aan iemand ergert of wanneer je juist waardering voelt. (test)
Bewuste Ego
Deze luistert naar alle sub-personen en is bewust van wie er aan het woord is.
Beschermende rol
Bovenstaande ikken beschermen het Innerlijke Kind. De Pleaser zorgt ervoor dat iedereen je aardig vindt en de perfectionist zorgt ervoor dat er goed werk wordt afgeleverd, zodat de kans op afwijzing kleiner wordt. Deze twee voorbeelden kunnen ook verstoten ikken zijn juist om je te beschermen.
Codependentie
Het kan echter zijn dat deze beschermers een te grote rol krijgen. Als dat het geval is dan raakt het Innerlijke Kind op de achtergrond. Het zal zijn ware zelf verlaten omdat hij door omstandigheden in zijn jeugd nooit heeft geleerd hoe hij eigenwaarde uit zichzelf kon halen.Voor een goed gevoel over zichzelf heeft het innerlijke kind steeds meer bevestiging en waardering nodig en zal daarvoor alles doen wat nodig is zelfs tot een burn-out toe. Het is een overlevingsstrategie van een kind dat een moeilijke, onveilige jeugd heeft ervaren. Een manier om te herstellen is te leren omgaan met je eigen innerlijke kind.
Oefening 1: Primaire Ikken
Het startpunt: iets wat je op dit moment sterk bezighoudt.
Onderzoek welke subpersonen daarmee te maken hebben
Neem de twee subpersonen voor je die het sterkst aanwezig zijn.
Links zitt ‘ja, ik doe het’ en rechts zit ‘nee, ik doe het niet’.
Concentreer je op de ja-kant en ontdek wat de drijfsferen en argumenten zijn.
Noteer dit.
Concentreer je op de nee-kant en ontdek wat ook hier de drijfsferen en argumenten zijn.
Noteer dit.
Laat nu het Bewuste Ego aan het woord.
Kijk onbevangen naar het gesprek en kijk wat ‘ja, ik doe het’ en ‘nee, ik doe het niet’. van elkaar te leren hebben en of er ergens een compromis ligt.
Oefening 2: Verstoten ‘ikken
Het startpunt: een eigenschap die je in anderen verafschuwt.
Waarschijnlijk heb je een verstoten kant te pakken.
Hoe reageer je als je boos bent.
Probeer het tegenovergestelde gedrag.
Daar heb je weer een van je verstoten kanten te pakken
Bron; Ik (k) en mijn ikken
Auteurs; Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn
ISBN: 9789058715241
Uitgeverij: Thema