Afweermechanismes

Angst:
Angst is een emotie die je helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Je lichaam komt in een staat van paraatheid. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt. Plotselinge en hevige angst, noemen we paniek. Als je angstig, gespannen of nerveus reageert terwijl er geen sprake is van direct fysiek gevaar betekent dit, dat je brein iets lijkt te herkennen wat je vroeger pijn heeft gedaan en reageert het door aan te geven dat er gevaar is!  Zelfs je lichaam kan trillen van de spanning. Echter in het NU is er geen fysieke dreiging
. Voorbeeld: angst om in het openbaar te spreken, angst om naar een verjaardag te gaan, angst voor een dier. Je kunt onprettige gevoelens hebben, maar het is niet gevaarlijk om bv naar een feestje te gaan. Gevoel van hartkloppingen, hoofdpijn, weinig eetlust, maagklachten, spierpijn, slecht slapen, riteerd etc.

De innerlijke criticus:
Deze afweer wordt ontwikkeld vanaf de geboorte. Het zijn de “beschermende”  boodschappen van onze verzorgers en het zijn de regels, normen en gebruiken van een samenleving die je behoedt voor teleurstellingen. Omdat je als kind afhankelijk bent van je verzorgers en de samenleving pas je je aan en worden mogelijke conflicten vermeden. Zo ontstaat de geïnternaliseerde kritische ouder. Hoe strenger de kritische ouder, des te banger en onzekerder het kind. Deze afweer veroordeelt, oordeelt, is kritisch. Deze stem zegt dat het nooit genoeg is, je niet voldoende hebt gedaan, dat het perfecter moet, wie denk je dat je bent, niet doen, dat kan jij niet. Of een variatie daarop. Deze afweer kan je belemmeren om de juiste acties te ondernemen of je plannen uit te voeren en je wensen uit te laten komen. Een gevoel van depressiviteit, lamgeslagen zijn en een laag zelfbeeld

Valse Hoop:
Bij deze afweer ben je vooral met de omgeving bezig en wat deze nodig heeft in plaats van wat jezelf nodig hebt. Je hebt het idee dat als jij veranderd alles goed komt en dat je dan krijgt wat je nodig hebt. Je gaat je uiterste best doen om mooi, aardig, lief, intelligent, interessant, etc te zijn in de ogen van die ander.  Een ander verschijnsel is dat je je grenzen niet aangeeft en je maar door gaat, bijvoorbeeld in je werk of in je relatie. Je raakt uitgeput door perfectionisme. Een gevoel van uitputting en burn-out klachten.

Valse Macht:
In deze afweer oordeel je op een negatieve manier over anderen. Je voelt boosheid, irritatie, macht etc naar de ander. Die ander is slecht en deugt niet. Je voelt je vaak slachtoffer omdat die ander jaloers of te kritisch is. Je doet geen moeite om die ander te begrijpen. Je hebt het idee dat als die ander veranderd alles goed komt en dat je dan krijgt wat je nodig hebt. Je krijgt te maken met conflicten. Een gevoel van overspanning, stress, agressie. 

Ontkenning/Verdringing:
In deze afweer heb je het gevoel dat er niets met je aan de hand is en dat het goed met je gaat. Je emoties zijn vlak en je voelt weinig tot niets. Je vergeet dingen, voelt geen passie, je bent verslavingsgevoelig, werkt veel, kan fysieke pijn goed verdragen, je vindt het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen etc. Je lichaam en geest werken niet samen. Gevoel van onverschilligheid, emotieloos, en geen behoefte aan intimiteit.